Over 't Wemeldink

Op de locatie Zwolseweg 8 in Den Velde was (tenminste) vanaf het midden van de negentiende eeuw ononderbroken een boerenbedrijf gevestigd, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er waren verschillende gebruikelijke opstallen, waaronder een stal voor koeien en varkens, een melkstal en een bakhuisje.

B&B 't WemeldinkHet huidige huis werd omstreeks 1988 gebouwd op de fundamenten van de boerderij, die enkele jaren tevoren was afgebrand. Bij de brand bleven de opstallen gespaard, waarvan heden ten dage alleen de oude potstal nog rest. Ook de oude karakteristieke leilindes voor de boerderij bleven bij de brand gespaard.

De potstal met rietgedekt kopse kanten is nu een sfeerbepalend element op het terrein, die samen met de moestuin achter de stal zorgt voor een herinnering aan de voormalige agrarische bestemming.

Het ruime gerieflijke huis werd gebouwd in de stijl van de streek, met een hoge pannengedekte kap met wolfeinden. Het nieuwe huis kreeg de naam 't Wemeldink, een naar men zegt historische naam. De weilanden en akkers van de boerderij werden omstreeks 1985 voor het grootste deel verkocht. Heden ten dage is er nog een riante, fraai aangelegde tuin van 1,2 ha overgebleven, met lindenlaan, indrukwekkende eiken, vogelbosje, houtwallen, boomsingels, wilde bloemenweides en de genoemde moestuin. In de tuin hebben niet alleen talloze vogels maar ook andere dieren een thuis .


Vooral 's morgens tijdens een vroeg ontbijt in de serre worden B&B gasten soms verrast door het 'bezoek' van reeën, fazanten of hazen. De laatste jaren heeft een reegeit elke zomer haar reekalfje geworpen in de bloemenweide van 't Wemeldink.

Sinds 2008 is in 't Wemeldink een bed and breakfast gevestigd.