De omgeving

Het Overijsselse Vechtdal: dynamisch, nooit saai, toch een oase van groen en rust

Rondom B&B 't WemeldinkDe buurtschap Den Velde (gemeente Hardenberg) ligt bij Gramsbergen in het Overijsselse Vechtdal. Evenals de rest van de provincie is dit gebied ook buiten het Pieterpad een uitstekend wandel- en fietsgebied. Met bosjes, akkers en weilanden (met koeien!) is het landschap heel gevarieerd. Het landelijk Fietsplatform heeft Overijssel in mei 2012 zelfs uitgeroepen tot beste fietsprovincie van Nederland. Bij een landelijk kwaliteitsonderzoek onder deskundigen en recreanten scoorde Overijssel maar liefst 4 van de 5 te behalen sterren en kreeg bovendien een rapportcijfer van 8,2. Aan de deskundigen en recreanten werd bij het onderzoek hun mening gevraagd over ‘de kwaliteit van de fietsroutes, beleving langs de route, de omgeving en/of de routenetwerken goed worden onderhouden.’ Belangrijk bij de beleving is het feit dat in Overijssel langs de routes rustpunten zijn gerealiseerd bij particulieren, waar recreanten even kunnen uitrusten, iets drinken en van de WC gebruik maken.

De groene gemeente Hardenberg heeft een honderden kilometers tellend fietsnetwerk en wandelnetwerk met knooppuntensysteem. Zo kunt u met een kaart (verkrijgbaar bij de VVV) tevoren route en lengte van uw fietstocht of wandeling uitstippelen. Die kan afhankelijk van uw interesse voeren langs bijvoorbeeld molens (Ane, Radewijk, Laar (D)), een ijshoeve (fietsknooppunt 38/39 en 73), de vijvertuinen van Ada Hofman (Loozen) en een ambachtelijk bierbrouwerijtje (Gramsbergen). Leuk voor groot en klein is de knooppuntenroute langs 7 te bezichtigen boerenbedrijven met het logo Proef en Beleef ‘t Boerenland. Deze boerderijen maken of verbouwen pure streekprodukten.

Het zeer dichtbij gelegen graafschap Bentheim net over de Duitse grens, heeft midden 2012 een aantal schitterende grensoverschrijdende fietsroutes uitgezet met duidelijke bewegwijzering. Boekjes met routebeschrijving zijn bij de plaatselijke VVV’s (o.a. in Hardenberg en Gramsbergen) verkrijgbaar. Verschillende van deze routes lopen door Den Velde. Een veelgebruikte meerdaagse fietsroute is de Vechtdalroute, die loopt van de oorsprong van de Vecht in Darfeld (D) naar Zwolle, waar de rivier in het Zwarte Water uitmondt. Deze tocht is zowel bij Nederlanders als bij Duitsers populair. Het tot de verbeelding sprekende Smokkelpad is, uiteraard, eveneens grensoverschrijdend, en is ook bij daglicht en zonder smokkelwaar door het afwisselende landschap een zeer aan te bevelen wandeltocht. De fietsrouteknooppunten 14 en 26 zijn bij 't Wemeldink om de hoek. In oktober 2010 is in het Overijsselse Vechtdal het al genoemde wandelnetwerk geopend, dat wandelingen 'op maat' van klein tot groot mogelijk maakt, zowel over (land-)wegen als over voetpaden langs beken en akkers. Het wandelnetwerk loopt langs 't Wemeldink, over de Zwolseweg in Den Velde.